Mijn bevalling: herstellen

De vorige keer vertelde ik je over mijn gentle sectio. Een keizersnede is niet zomaar hup, een sneetje, baby er uit en klaar. Het is een operatie met een herstelperiode van zes weken. Ik voelde mij na 2,5 weken al redelijk goed. Hoe mijn herstel verliep en hoe ik hulp leerde accepteren, lees je in dit verhaal.

De volgende ochtend werd ik wakker met nog altijd gevoelloze benen. Ze sliepen, je kon er werkelijk nog een klap op geven, zonder dat ik er wat van voelde 😉 Ik was in mijn hoofd met van alles tegelijk bezig: de bevalling, binnengekomen telefoontjes/berichtjes en vooral het besef van: SHIT, NU BEN IK MAMA, WAT NU?! In het ziekenhuis kon en mocht ik de eerste 1,5 dag weinig anders dan eten, drinken en James voeden.

Na een keizersnede krijg je nog erg veel pijnstilling, waaronder diclofenac, morfine en paracetamol. Ik geloof dat ik nog nooit zo’n apotheek aan pijnstillers de revue heb zien passeren. Ook krijg je een prik die preventief moet optreden tegen trombose. Wil je borstvoeding geven, dan kan dat gewoon. Mij is verteld dat die stoffen niet bij je kindje terechtkomen.

In het ziekenhuis ging ik al hele kleine stapjes vooruit. Uiteindelijk ging ik zelf, eigenwijs als ik ben, onder de douche. Wel op zo’n stoel, hoor en ik moest de verpleging beloven dat ik het thuis rustig aan ging doen;-)

Thuis

Bij thuiskomst werd het tijd om de kraamzorg te bellen. Als je een keizersnede hebt gehad, kun je mogelijk meer uren krijgen. Daarvoor heb je een indicatie van je verloskundige nodig. Ik heb hier geen gebruik van hoeven maken. Zo’n kraamverzorgster houdt jouw hygiëne, gezondheid en die van je baby goed in de gaten. Ik kon nog altijd weinig doen, maar ik moet zeggen dat ik iedere dag een stapje vooruit ging. Ook in het vragen naar extra hulp of naar een lekker mangosapje 😉 Ik ben van nature een bezig bijtje, dus ik zal niet gauw iets van iemand vragen. Het liefst doe ik alles zelf, maar dat was natuurlijk niet verstandig.

Van de ruggenprik was ik nog behoorlijk slap. Handelingen die je normaal gesproken staand doet, probeerde ik zoveel mogelijk zittend te doen. Om mijn nog zwakke bovenlichaam te ontzien, ging ik op een stevige stoel zitten, gesteund door kussens of liggen. Bij het herstel komt natuurlijk ook dat je moet wennen aan het ritme van je baby. Elk halfuurtje of uurtje rust is meegenomen, ook al val je niet eens in een diepe slaap.

Na verloop van tijd was dat slappe gevoel in mijn rug weg, ik liep alweer aardig rechtop. Mijn uitstapjes gaan momenteel nog niet verder dan de stad of de supermarkt, maar daar ben ik heel tevreden mee. Het huishouden gaat ook wel aardig, al moet ik zeggen dat ik de zwaardere taken, waarbij getild of gebukt moet worden, uit handen geef.

Ik hoor van mijn omgeving dat het herstel van een keizersnede veel langer en intensiever kan zijn. Daarom zou ik het leuk vinden als je, wanneer je ook met een keizersnede bent bevallen, jouw ervaring met mij wilt delen.

Hoe lang duurde jouw herstel? Viel het je mee of tegen?

5 Comments on Mijn bevalling: herstellen

 1. Sheila
  17 maart 2016 at 14:00 (1 jaar ago)

  Wat fijn dat je je al zo snel redelijk goed voelde! Ik heb ook een keizersnede gehad, omdat zoonlief in een stuit lag. Ik zag erg tegen de ruggenprik op en die 6 weken herstelperiode. Maar wat is het me 100% mee gevallen!

  De ruggenprik zat direct goed en deed prima zijn werking. Het deed ook niet eens zeer. Mijn vliezen braken en ik had weeën, dus het kwam niet eens tot een geplande keizersnede. Ik was vooral bang dat ik door de weeën niet stil genoeg kon zitten voor de prik.

  Het herstel was bij mij echt appeltje eitje. Wat had ik daar geluk mee. Ik had alleen een uur na de keizersnede nog gebruik gemaakt van morfine en voor de rest had ik niet echt pijn. Ik kon dezelfde dag rechtop zitten en op mijn zij draaien en de volgende dag kon ik staan en langzaam lopen (als een oud omaatje, je weet wel). Maar op de 3e dag kon ik al een wandeling maken door het ziekenhuis. En in de week dat ik thuis kwam, kon ik al gewoon lopen en heb ik zonder moeite halve dagen gewandeld. Ondanks dat alles erg goed ging en ik eigenlijk nergens last van had, gebruikte ik wel mijn verstand.

  Ik bedoel, een keizersnede is niet zomaar iets. Dat wordt nogal eens onderschat. Dus ik gebruikte die periode ook echt om niets te tillen, mijn armen onnodig boven mijn hoofd uit te steken en trap lopen deed ik zo min mogelijk. Ook al voelde ik me goed, mijn lichaam had een behoorlijke opdonder gehad en nogal wat lagen waren doorgesneden natuurlijk. En ik wilde niets forceren.
  Sheila onlangs geplaatst…10 x rechten van het kindMy Profile

  Beantwoorden
  • Nina Manuhutu
   17 maart 2016 at 14:15 (1 jaar ago)

   Wat fijn om over jouw ervaring te lezen! Inderdaad, niets forceren, want je lichaam zegt direct ‘stop’. Het zwaardere schoonmaakwerk en grote boodschappen besteed ik uit. Naar de supermarkt voor wat kleine dingen gaat wel. Heerlijk om met dit weer buiten te zijn.

   Beantwoorden
 2. Rory
  5 augustus 2016 at 08:45 (1 jaar ago)

  Heel herkenbaar. Nu ik lees wat voor pijnstillers je allemaal hebt moeten slikken komt het bij mij ook weer (meer) naar boven. Oh ja, die trombose-prik. En dan had ik ook nog een katheter, brrr. Ik zal je de verdere details besparen. Ik heb niet meer uren gekregen volgens mij. Eerder minder. Omdat de ziekenhuisdagen (4) er nog afgingen. En dat terwijl ik later hoorde dat ik te vroeg het ziekenhuis uit ben gegaan…
  Rory onlangs geplaatst…Wat? Mag jouw kleuter niet zelf haar tandenpoetsen? – review dentalcareMy Profile

  Beantwoorden
  • Nina Manuhutu
   9 augustus 2016 at 19:47 (1 jaar ago)

   Ja, die had ik ook, die katheter. Maar wou de post niet te erg maken voor vrouwen die nog moeten bevallen, want een dergelijke situatie overkomt lang niet iedereen. Ja, ze gaan er in eerste instantie af, de kraamzorguren. Maar als je het niet redt kun je om meer vragen. Wat vervelend van de ziekenhuisdagen. Aan mij werd verteld dat je er drie kreeg en meer kon wel, maar dan zou het moeilijk worden. Ik vind het zo frappant, je betaalt (in mijn geval) iets meer premie, maar je ziet er niets van terug in de manier waarop je behandeld wordt.

   Beantwoorden

Leave a Reply

CommentLuv badge