Hoe ik James’ eetschema heb opgebouwd

Toen James vier, vijf maanden was, stond ik te popelen om te starten met bijvoeden. Het leek mij zo gezellig om hem wat anders dan melk te geven. Maar de grootste vraag was, hoe te beginnen. Verder spookten er nog veel meer vragen door mijn hoofd. Welke methode past het beste bij ons? Welke hoeveelheden geef ik? Hoe ga ik om met allergie, aangezien ik zelf niet alles mag eten? En vooral: kan ik wat fout doen? Spoiler: het is goedgekomen;-)

Ik start dit artikel met een disclaimer. Ik ben geen voedingsdeskundige. En ik ga ook geen voedingsmethode afkraken. Hoe je de eetopvoeding van je kindje ontwikkelt, is voor iedereen persoonlijk. Dit zijn mijn keuzes en ervaringen en ze zijn puur bedoeld ter informatie en inspiratie.

Vier tot zes maanden

We beginnen met enkele hapjes groenten en fruit. De favoriete smaken van James zijn peer, pompoen, wortel en doperwten. Langzamerhand gaat er een heel potje groente en een heel potje fruit (elk 125 gram) in.

Zeven tot en met negen maanden

James krijgt potjes voor kindjes vanaf zes maanden. Hier ga ik nog een tijd mee door, omdat hij die voor kindjes van acht maanden en ouder echt vies vindt. Later ontdek ik de boosdoeners. Glibberige, gladde stukjes maken dat hij er niets van wil weten. Ik besluit dat ik OF ijveriger moet zijn met mijn supersonische staafmixer of dat ik toch maar aan de babycook moet. Op het kinderdagverblijf krijgt hij ook vers eten en ik merk dat hij hier toch nog best aan moet wennen.

cookstockphoto-9911

Ik begin voorzichtig met het geven van pap, stukjes brood en tussendoor een koekje. De stukjes brood en het koekje worden nog geweekt in thee of melk. James gaat vanzelf van 4 naar 3 flessen. Om er voor te zorgen dat hij de nacht doorkomt, krijgt hij een papfles.

Tien maanden tot op heden

Mijn zelfgemaakte avondprakjes worden enorm gewaardeerd door mijn kleine prins. Ik prak het en pureer het kort, echte stukjes zijn immers lastig als je nog maar twee tandjes hebt. En als je moeder een bangerd is. Fruit krijgt hij wel uit een potje, maar dan wel de potjes voor kindjes vanaf 1 jaar. De stukjes die daarin zitten weet hij wel te waarderen. Het brood wordt besmeerd met fruit of boter. Ik voer hem stukjes of hij eet ze zelf, totdat hij ermee gaat gooien;-) Koekjes week ik kort voor, daarna laat ik hem zelf zijn koekje opeten/aflebberen.

Wat eten jullie kindjes?

Leave a Reply

CommentLuv badge